Jak co roku w listopadzie odbyła się w naszej szkole akcja „Śniadanie daje moc”. W tym dniu na drugiej godzinie lekcyjnej uczniowie wszystkich klas wraz z nauczycielami przygotowali dla siebie zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Wśród kanapek pojawiły się stworki, żółte pop wtorki, a także fortepian. Uczniowie robili kanapki z pomidorami, ogórkami, papryką i innymi zdrowymi produktami.
Niektórzy uczniowie delektowali się pysznym jogurtem naturalnym z musli.
W trakcie akcji każdy uczeń otrzymał przygotowaną przez panią Iwonę Grodzką-Wojtaszak ulotkę z 9 sposobami na niemarnowanie żywności.
9 sposobów na niemarnowanie żywności
- Szacujmy, ile jedzenia potrzebujemy.
- Planujmy jadłospis i zakupy – do sklepu zawsze chodzimy z listą zakupów.
- Czytajmy etykiety produktów, przechowujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.
- Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach.
- Regularnie porządkujemy kuchenne szafki i lodówkę.
- Wykorzystujmy produkty do końca – szukajmy inspiracji w Internecie i prasie lub po prostu eksperymentujmy.
- Pamiętajmy i zasadzie FIFO – first In, first out – pierwsze weszło, pierwsze wyszło.
- Powróćmy do prostych, domowych sposobów konserwacji żywności – mrożenia, suszenia czy wekowania.
- Dzielmy się! Z potrzebującymi, znajomymi ze szkoły, rodziną czy sąsiadami.
Oczywiście nie mogło obyć się bez konkursu na najzdrowszą i najładniejszą kanapkę. Wśród klas I-III najlepszymi okazały się kanapki klas I i II, a wśród klas IV-VIII wygrała klasa VI, drugie miejsce zajęły klasy IV i VIII.
Po zjedzeniu tak zdrowego śniadania wszyscy mieliśmy siłę na zdobywanie wiedzy.