Jak co roku w listopadzie odbyła się w naszej szkole akcja „Śniadanie daje moc”. W tym dniu na drugiej godzinie lekcyjnej uczniowie wszystkich klas wraz z nauczycielami przygotowali dla siebie zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Wśród kanapek pojawiły się stworki, żółte pop wtorki, a także fortepian. Uczniowie robili kanapki z pomidorami, ogórkami, papryką i innymi zdrowymi produktami.

Niektórzy uczniowie delektowali się pysznym jogurtem naturalnym z musli.

 

W trakcie akcji każdy uczeń otrzymał przygotowaną przez panią Iwonę Grodzką-Wojtaszak ulotkę z 9 sposobami na niemarnowanie żywności.

9 sposobów na niemarnowanie żywności

  1. Szacujmy, ile jedzenia potrzebujemy.
  2. Planujmy jadłospis i zakupy – do sklepu zawsze chodzimy z listą zakupów.
  3. Czytajmy etykiety produktów, przechowujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.
  4. Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach.
  5. Regularnie porządkujemy kuchenne szafki i lodówkę.
  6. Wykorzystujmy produkty do końca – szukajmy inspiracji w Internecie i prasie lub po prostu eksperymentujmy.
  7. Pamiętajmy i zasadzie FIFO – first In, first out – pierwsze weszło, pierwsze wyszło.
  8. Powróćmy do prostych, domowych sposobów konserwacji żywności – mrożenia, suszenia czy wekowania.
  9. Dzielmy się! Z potrzebującymi, znajomymi ze szkoły, rodziną czy sąsiadami.

Oczywiście nie mogło obyć się bez konkursu na najzdrowszą i najładniejszą kanapkę. Wśród klas I-III najlepszymi okazały się kanapki klas I i II, a wśród klas IV-VIII wygrała klasa VI, drugie miejsce zajęły klasy IV i VIII.

Po zjedzeniu tak zdrowego śniadania wszyscy mieliśmy siłę na zdobywanie wiedzy.

 

Back to top