Dnia 12 czerwca uczniowie klas 1-8 mieli możliwość wziąć udział w warsztatach z panią dietetyk Mileną Kryś. Dzięki temu spotkaniu dzieci poznały szczegóły pracy dietetyka oraz pogłębiły wiedzę na temat roli śniadań w życiu każdego człowieka. Uczniowie omówili jak powinno wyglądać pierwsze, a jak drugie śniadanie. Chętnie wymienili co zazwyczaj jedzą w domu, okazało się że nie zawsze są to produkty zdrowe. Pani Mielna zachęcała najmłodszych, aby zrezygnowali z jasnego pieczywa, na rzecz ciemnego, który nie odbiega większym smakiem od normy, a zawiera wiele cennych wartości. Zwróciła uwagę na produkty, które dłużej dają dzieciom energię i siłę do pracy, a tym samym nauki. W codziennym dziecięcym menu nie powinno również zabraknąć warzyw i owoców, a także orzechów. Pani Dietetyk zwróciła uwagę na wszechobecny cukier w produktach najbardziej przez wszystkich uwielbianych typu cola czy żelki. Okazało się, że w małej porcji gumowych misiów jest prawie 7 łyżeczek cukru. Dzieci mogły osobiście doświadczyć wsypywania podanej ilości cukru do szklanki, co na większości zrobiło niemałe wrażenie. Pani Milena omówiła również choroby, które mogą wynikać z nieprawidłowego odżywiania i spożywania zbyt dużej ilości cukru. Na koniec każdy uczeń mógł przygotować swój własny zdrowy śniadaniowy talerz pełen wartościowych produktów. Zajęcia z panią Dietetyk były bardzo ciekawe i pouczające, mamy nadzieję, że przekazana wiedza zostanie właściwie wykorzystana przez naszych uczniów.
 
 
 
 

Back to top